Strony: 1 ... 3 4 [5]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Boksy  (Przeczytany 12751 razy)
Delilora
Nowy koñ
*

Wiadomo¶ci: 33

Ave satan! >3

« Odpowiedz #60 : Grudzieñ 17, 2012, 19:26:51 »

Drzwi stajni otworzy³y siê, a wnêtrze przeszy³ mro¼ny podmuch wiatru. Alice ob³adowana mas± rzeczy wkroczy³a do ¶rodka z trudem docieraj±c do mego boksu. Zostawi³a sprzêt obok niego, a sama rozejrza³a siê po stajni. Boks, boks, boks, myjka, boks, siano, boks, drzwi, boks... Drzwi? Poci±gnê³a za klamkê i ujrza³a typowe pomieszczenie socjalne. U¶miechnê³a siê drwi±co pod nosem i wesz³a do ¶rodka. Przebra³a siê i w pe³ni gotowa wróci³a do mojego boksu. Z kantarem, uwi±zem i smakowitymi przysmakami w kieszeni otworzy³a drzwi sprawnie zagradzaj±c mi drogê wyj¶cia. Za³o¿y³a mi kantar jednocze¶nie nagradzaj±c smako³ykiem, zapiê³a go dok³adnie, martwi±c siê jego nie najlepszym stanem, dopiê³a uwi±z i wyprowadzi³a do myjki. Zgrzeb³em wyczesa³a mi sier¶æ od g³owy bo zad pozbywaj±c siê wiêkszych brudów pozosta³ych po brykaniu na padoku i rozszczepiaj±c sklejon± sier¶æ. Szczotk± pozby³a siê wszelakiego kurzu po czym zabra³a siê za me zab³ocone, olbrzymie kopyta. Z trudem je unosi³a, ale nie poddawa³a siê, a zarazem nie ¶pieszy³a siê. Po kilkunastu minutach moja kopytka wyczyszczone by³y na b³ysk. Rozczesa³a m± rozburdan±, krótk± grzywê i zaplot³a na niej cienkie warkoczyki, które nastêpnie podwinê³a dwa razy, zwi±za³a gumkami i w ten sposób stworzy³a perfekcyjne koreczki. Na ogonie splet³a z kilku ró¿nych pasm niewielkiego warkocza, który koñczy³ siê w po³owie ca³ej d³ugo¶ci mej kity. Starannie i bez po¶piechu za³o¿y³a mi owijki na nogi, czaprak, podk³ad, siod³o. Chwilê pomêczy³a siê z wepchniêciem mi do pyska wêdzid³a i za³o¿enia og³owia. Chwilê zastanawia³a siê na u¿ycie ostrzejszego wêdzid³a ni¿ zwyk³ego, ³amanego z uwagi na moj± dzisiejsz± uparto¶æ, która w stosunku do niej objawia³a siê bardzo rzadko, ale zrezygnowa³a. Wiedz±c, ¿e jestem istot± ciep³olubn± za³o¿y³a mi jeszcze pó³-derkê. Po tych wszystkich zabiegach i otrzymaniu kilku pysznych smako³yków gotowy by³em do wyj¶cia. Alice podpiê³a mocniej poprêg, dostosowa³a strzemiona i wyprowadzi³a przed stajnie kantar z uwi±zem zostawiaj±c na wieszaku do tego przeznaczonym. Zadr¿a³a lekko razem ze mn± wychodz±c z ciep³ego pomieszczenia. Odetchnê³a g³êboko, z³apa³a mocno lew± rêk± za przedni ³êk siod³a jednocze¶nie przytrzymuj±c przy tym wodze. Lew± nogê w³o¿y³a w strzemiê. Odbi³a siê od ziemi praw± rêk± dociskaj±c siod³o do mojego grzbietu, a lew± siê przyci±gaj±c i miêkko wyl±dowa³a na poprawnym miejscu. Wej¶cie na mnie by³o trudem dla masy ludzi poniewa¿ by³em dosyæ wysoki, a ¿e Alice poszczyciæ siê wzrostem nie mo¿e to dla niej by³o to wyj±tkowo trudne, ale jako¶ zawsze dawa³a sobie rade. G³êboko usadowi³a siê w siodle, z³apa³a poprawnie za wodze, poprawi³a pó³-derkê i poprowadzi³a mnie w stronê wygórowanej nad reszt± budynków, du¿ej uje¿d¿alni. Nie dostawa³em ¿adnych konkretnych poleceñ wiêc szed³em rozlu¼niony z g³ow± naturalnie opuszczon±. St±pa³em swobodnie choæ dosyæ energicznie niezadowolony z mro¼nej pogody.

[zt]

Tiara
Przewodnik stada
Szybki koñ

Wiadomo¶ci: 109

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #61 : Grudzieñ 17, 2012, 20:32:57 »

Po³o¿y³am siê w boksie. Popatrzy³am jeszcze wcze¶niej na Lucy, która z entuzjazmem przywita³a ogiera, ale ja jej nie popiera³am. W pe³nym lenistwie skuba³am siano, które le¿a³o zaraz ko³o mojego ³ba. Nic tylko leniuchowanie i leniuchowanie. Wtem us³ysza³am g³osy kroków i szybko siê podnios³am. Zobaczy³am Ellie, która trzyma³a mój kantar. Wesz³a do mojego boksu i wyprowadzi³a, ale niezbyt daleko. Tylko do myjki. Wyczy¶ci³a mnie, po czym odwi±za³a stary opatrunek. Noga ju¿ siê prawie zagoi³a, ale nie na tyle, aby i¶æ na teren. Z kieszeni swojej kurtki wyjê³a nowy sprzêt do opatrzenia i szybko, lecz starannie za³o¿y³a go na moj± nogê. Odprowadzi³a mnie z powrotem do boksu, a ja wcze¶niej spojrza³am na Lucy. Zaraz potem Ellie zamknê³a porz±dnie zamek i wysz³a ze stajni.

hela90
Nowy koñ
*

Wiadomo¶ci: 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #62 : Grudzieñ 05, 2014, 12:08:57 »

Rewelacyjne s± te boksy. Ja w swoich stajniach dodatkowo umieszczam zawsze jeszcze meble, które pozwalaj± mi przechowywaæ odpowiednie artyku³y dla koni. O na przyk³ad solidne rega³y metalowe - http://www.promag.pl/Regaly_polkowe. Moim zdaniem najwa¿niejsze jest w³a¶ciwe zagospodarowanie stajni. Bez takiego zabiegu konie czuæ mog± siê niekomfortowo a i w³a¶ciciel mo¿e mieæ problemy.
Strony: 1 ... 3 4 [5]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

brygadaszarika kolospawalniczeswc improwicze metrans rankingstop